Rijden met een bakwagen: Hier moet je op letten!

spullen vastzetten busje
Zet jij je spullen wel goed vast in een busje?
28 juni 2018
tanken in het buitenland
Brandstof tanken in het buitenland… Waar moet je op letten?
20 augustus 2018

Rijden met een bakwagen: Hier moet je op letten!

rijden met bakwagen

Rijden met een bakwagen

Hier moet je op letten

Het rijden in een bakwagen is overduidelijk niet hetzelfde als het rijden in een busje. En het is sowieso heel anders dan rijden in een personenauto. Het voertuig heeft namelijk meer weg van een vrachtwagen dan van de andere genoemde voertuigen. Je hebt ook niet voor niets een speciaal rijbewijs nodig om erin te mogen rijden. Daarom is het belangrijk om goed te letten op een paar dingen wanneer je in een bakwagen rijdt. Bijvoorbeeld het in de gaten houden van de dode hoek kan een groot verschil maken. Hieronder worden deze zaken uitgebreid beschreven.

Gewicht en grootte

Een bakwagen is groter dan een busje, echter het voertuig is kleiner dan een vrachtwagen. Dit betekent dat er meer spullen in de laadruimte van het voertuig kunnen. Er kan dus meer gewicht in wat het rijden zwaarder maakt. Dit zorgt ervoor dat je moet opletten dat je niet te snel bochten maakt. De kans bestaat namelijk dat het voertuig omver kiept. Zo beschadigen niet alleen de lading en het voertuig. Jij als bestuurder kan in dit geval ook gewond raken. Geen van deze gebeurtenissen is wenselijk, dus is het verstandig om rustig te blijven rijden. Vooral wanneer je een bocht maakt. Verder moet je vanwege de grootte ook goed uitkijken wanneer je door smalle straten rijdt. Bakwagens worden namelijk vaak als leveringsvoertuig voor de vracht van winkels gebruikt. En niet iedere winkelstraat is breed genoeg om hier zonder op te letten doorheen te kunnen rijden.

Dode hoek van de bakwagen

De dode hoek van een bakwagen is net als bij een vrachtwagen groter dan die van een personenauto. Zorg daarom dat je extra goed let op de dode hoeken om aanrijdingen te voorkomen. Het voertuig heeft ook net zoals een vrachtwagen meer en grotere spiegels. Dit is wettelijk verplicht en juist omdat je in dit voertuig beter op de dode hoek moet letten. Een ongeluk is zo veroorzaakt wanneer je dit niet doet.

Verkeersveiligheid voorop

In grotere voertuigen is het dus nog belangrijker om ongelukken te voorkomen. Wees daarom niet alleen alert op jouw veiligheid en dat van je medeweggebruikers. Houdt je in dit geval ook strikt aan de verkeersregels. Nogmaals, het rijden in een bakwagen is heel anders dan het rijden in een personenauto of busje. Zorg er hierom voor dat de verkeersveiligheid voorop staat wanneer je in dit voertuig gaat rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *