Brandstof tanken in het buitenland… Waar moet je op letten?

rijden met bakwagen
Rijden met een bakwagen: Hier moet je op letten!
28 juni 2018
huurauto buiten Europa
Vakantie met een huur of lease auto buiten Europa?
2 oktober 2018

Brandstof tanken in het buitenland… Waar moet je op letten?

tanken in het buitenland

Brandstof tanken in het buitenland… waar moet je op letten?

Hoe is tanken anders in het buitenland?

Je denkt misschien dat brandstof tanken in het buitenland net zo gemakkelijk is als in Nederland. Dat is logisch, want het is zo’n simpele taak. Je parkeert bij een pomp, vult je tank bij, betaalt en rijdt weer verder. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je jouw autobrandstof bijvult in het buitenland. Een veel voorkomend voorbeeld is de wisselkoers. De benamingen van autobrandstof zijn in het buitenland ook anders. Deze en nog een ander voorbeeld zullen hieronder uitgebreid worden beschreven. Zo kun jij zorgeloos tanken buiten de Nederlandse grenzen.

Vergelijk de buitenlandse brandstofprijzen

Brandstofprijzen zijn anders in Nederland dan in andere Europese landen. Al is dit maar een paar cent, het kan bij grote afstanden veel verschil maken. Is je tank bijvoorbeeld bijna leeg wanneer je in de buurt van de Duits-Tsjechische grens bent? Vergelijk dan eerst de brandstof prijzen en kies dan bij welk pompstation je tankt. Je hebt in dit geval twee opties. Het laatste station voor de grens of het eerste station nadat je de grens over bent. In het geval van het genoemde voorbeeld ben je vaak goedkoper uit wanneer je in Tsjechië tankt. Dit komt door de wisselkoers. Ook ben je goedkoper uit in landen waar men olie uit de grond pompt. Voorbeelden hiervan zijn Amerika en Saudi Arabië.

Pas op de wisselkoers

Zoals hierboven gezegd werd, ben je soms goedkoper uit wanneer je tankt in niet-EMU landen. Wees wel op je hoede, want soms kun je ook duurder uit zijn. Vooral als je eerst contant geld omwisselt, omdat je moet betalen voor deze wisselkoers. EMU staat voor Europese Monetaire Unie. De landen die hier lid van zijn betalen allemaal met de euro. Voorbeelden van EMU landen zijn Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Portugal en Italië. In deze landen heb je niet te maken met een wisselkoers. Dit is ook het geval wanneer je pint met een internationaal erkende pinpas.

Weet wat je tankt

De verschillende soorten brandstof waar je bij het tanken uit kunt kiezen heten anders in het buitenland. Normale Euro 95/98 benzine heet in Duitsland bijvoorbeeld Superbenzin 95/Superplus 98. In Frankrijk heten deze Sans Plomb 95 en Super Sans Plomb. Diesel heet in Duitsland hetzelfde, maar in Frankrijk heet dit Gazoie. Kortom, je moet in het buitenland goed opletten welke brandstof je tankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *