Wanneer is huren goedkoper dan een auto kopen?

Een automaat versus schakelauto, voor en nadelen
31 augustus 2017
Wat moet er verplicht aanwezig zijn in een huurauto?
31 oktober 2017

Wanneer is huren goedkoper dan een auto kopen?

Een eigen auto voor de deur biedt veel voordelen, maar als de autosleutel grotendeels binnen aan een haakje blijft hangen dan is het goed om eens na te denken over een huurauto. Door de automatische betalingen van verzekeringen en wegenbelasting vergeten we al snel wat een auto ons echt per jaar kost. De uitgaven voor brandstof, onderhoud, reparaties, afschrijving en nog een aantal zaken moeten daar nog bij worden opgeteld. Vaak liggen de kosten voor een eigen auto per jaar daardoor veel hoger dan je in eerste instantie zou denken.

Kosten op een rij

Vergelijken is niet eenvoudig. Je kunt natuurlijk simpel alle afschrijvingen en garagekosten van een jaar optellen en de waardevermindering van de auto is ook wel te achterhalen. Maar wat als je nog geen auto hebt en een keuze wilt maken tussen aanschaffen of een auto huren. Het is best wel wat puzzelen om zo nauwkeurig mogelijk je werkelijke autokosten die je te wachten staan te achterhalen.

huren goedkoper dan kopen

Vergelijken op internet

Op verschillende websites kun je vergelijken wat een (tweedehands)auto je per maand kost ten opzichte van een huurauto. Belangrijk is dan uiteraard dat je wel een idee hebt van hoeveel kilometers je per maand zult gaan rijden.

Met onderstaand rijtje heb je de meeste uitgaven wel compleet

Aanschafwaarde

Benzine of dieselkosten

Verzekering (WA-, All-risk-, diefstal-, en inzittendenverzekering)

Wegenbelasting

APK keuring (voor oudere auto’s)

Pechhulp abonnement

Verwachte aantal kilometers

Onderhoudskosten en reparaties. Deze laatste post moet bij een wat oudere auto hoger worden ingeschat. Denk aan vervanging van de banden en andere onderdelen.

Huurauto

Een hele opsomming zo, maar hoe werkt dit bij een huurauto? Ga je echt per maand een auto huren of alleen een paar maanden in de winter. Misschien wil je alleen af en toe een auto huren. In het laatste geval ben je altijd goedkoper uit. Er zijn diverse sites waarop je een goede indruk krijgt van de te maken kosten. Kijk bij de verschillende aanbieders goed naar de bijkomende kosten en de kosten voor de extra gereden kilometers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *